На 8 януари руските военновъздушни и военноморски сили нанесоха "групов удар“ с ракети от различни класове срещу военно-промишления комплекс (ВПК) на Украйна, съобщи руското министерство на отбраната.

Представители на украинските ВВС съобщиха, че ударите са нанесени по цели в Харковска, Днепропетровска и Хмелницка област, както и в някои части на Запорожка област. Те признаха, че четири ракети Х-47М2 Кинжал, шест 9К720 "Искандер“ и осем ракети Х-22 (на снимката) са поразили целите им. Атаката беше част от голяма ескалация на руските ракетни атаки срещу военни цели в Украйна, по време на които Русия извърши най-големите ракетни удари в своята история.

Украински военни служители многократно са изразявали загриженост относно абсолютната неспособност на украинската противовъздушна отбрана да прихване Х-22, изстрелвана от въздуха крилата ракета, която е в експлоатация повече от 60 години и е изстрелвана от бомбардировачи Ту-22М3. Русия взема X-22 от огромния си запас, който наследи от Съветския съюз и който е много добре запазен през последните три десетилетия. Възможностите на Русия за нанасяне на удари с помощта на "Кинжал" и 9К720 (това са основните боеприпаси за ракетните комплекси "Искандер") също се увеличиха значително. Освен това този ракетен потенциал на Русия расте особено бързо от началото на 2022 г. поради рязкото увеличение на обемите на производство на ракети от двата класа - няколко пъти от предвоенното ниво.

Въпреки че украински източници настояват, че противовъздушната отбрана на страната преди това е демонстрирала известен успех в прехващането на изстреляни от въздуха "Кинжали“, международни анализатори са скептични по отношение на техните твърдения, посочвайки ограничените възможности на системите за противовъздушна отбрана, които Украйна има, както и сложните полубалистични траектории и висока маневреност, което повишава степента на неуязвимост на руските ракети.

Доклади на Белия дом казват, че в края на декември Русия също е започнала да използва много по-мощен клас балистични ракети с наземно изстрелване като боеприпаси с голям обсег за ракетната система Искандер-М. Изглежда, макар и без да се знае със сигурност, че това са севернокорейски KN-23B - обхватът им е с 80% по-голям и носят няколко пъти по-мощна бойна глава.

Междувременно Русия все още не е използвала в Украйна класа тактически балистични ракети, които се считат за най-трудни за прехващане, а именно ракетата "Циркон". Тези ракети се изстрелват от надводни и подводни кораби на руския флот и се очаква да започнат да се разполагат в наземни пускови установки след 2025 г. "Циркон“ е една от първите ракети в света, използващи хиперзвуков планиращ апарат.