"Технодинамика" на държавната руска корпорация "Ростех" е създала ново поколение неуправляема авиационна ракета с високоефективен двигател, поставяйки основата за създаването на ракети, които съчетават свойствата на бетонобойни и осколково-фугасни боеприпаси. Това са съобщили от "Ростех", предаде ТАСС.

Новата разработка е получила наградата "Николай Макаровец "За принос в разработването и производството на продукти със специално предназначение“. Наградата е връчена на екипа на Научно-производственото обединение "Сплав“, носеща името на А. Н. Ганичев“, който представи разработката на ново поколение 80-mm неуправляема авиационна ракета. Авторите успяха да решат редица сложни научни, технически и практически проблеми, създавайки ракета, чието използване може да осигури унищожаването както на открито разположени цели, така и на тези, разположени в затворени укрепления и гори. Научната новост на работата се състои в това, че за първи път е положена основата за създаването на многофункционални авиационни боеприпаси, които съчетават свойствата на бетонобойни и осколково-фугасни боеприпаси“, са заявили от компанията.

Както отбелязват в "Ростех", разработката превъзхожда по своите характеристики всички съществуващи местни и чуждестранни аналози. Новият малогабаритен, високоефективен ракетен двигател дава възможност да се проектират на негова основа обещаващи неуправляеми, регулируеми и управляеми авиационни оръжия.

Наградата "Н. А. Макаровец“ е учредена през 2020 г. по инициатива на "Ростех".