Русия е основала фиктивна авиокомпания за транспортиране на нелегални мигранти през Беларус до страните от Европа, пише германският вестник BILD.

Southwind Airlines е базирана в Анталия. Създадена е малко след началото на войната в Украйна. Въпреки това и трите й самолета и повечето от служителите й са от компанията Nordwind Airlines, базирана в Москва.

Уточнява се, че Nordwind е собственост на туристическата агенция Pegas Touristik, чиито собственици са руснаци с турски корени. Наскоро беларуските власти обявиха, че от 23 декември Southwind ще отвори директни полети от Истанбул до Минск на цени от 195 евро. Полетното време е с два часа по-малко от това на "Белавиа“, която поради санкциите не може да лети през територията на страните-членки на ЕС. По-рано Turkish Airlines отмени полетите си до Минск под натиск от Европа, припомнят от редакцията.

По данни на BILD полските власти смятат новия маршрут на полетите на Southwind за стъпка към организирането на "нов планиран поток от бежанци през Русия и Беларус“. Независими беларуски журналисти също пишат, че Southwind е създадена, за да заобиколят санкциите срещу Руската федерация. Варшава е уверена, че Москва и Минск ще активизират "хибридна операция“, за да влошат ситуацията с миграцията и, като следствие, политическата криза в западните страни, особено в Германия.