Русия започна да използва новите си дронове с камери за нощно виждане, за да удари Никопол, като успешно изстреля БПЛА в тъмната част на деня.

Това заяви началникът на областното военно управление на Никопол Евгений Евтушенко, цитиран от УНИАН. Става дума за атака, извършена на 9 януари вечерта.

"Вечерната атака на БПЛА показва, че руснаците използват нови дронове с камери за нощно виждане. Такива дронове се използват на фронта от дълго време, но това е първият случай в региона", подчерта той.

Служителят добави, че в допълнение към атаката с дрон, Русия е обстреляла един от населените райони на ТГ Марганец с оръдейна артилерия. За щастие няма пострадали хора.

Още сутринта обаче Русия продължи своите "експерименти“ с пускането на дронове в региона. Обявена е въздушна тревога поради вероятността от атаки от тези "птици“. "Украинските сили за отбрана водят бойна работа. Въпреки това, ако е възможно, по-добре е да се намирате в някоя сграда", предупреди Евтушенко.

В същото време ръководителят на ОВА Сергей Лисак добави, че в резултат на вчерашното изстрелване на нов дрон в Никопол са повредени 2 частни къщи, стопанска постройка и електропровод.

Миналата седмица украинският военен експерт по комуникации Сергей Флеш разкри на какво са способни новите руски дронове. Той анализира видео от бойното поле, където е заснета работата на съответния дрон.

Флеш потвърди, че тези БПЛА са в състояние да заобиколят системите за радиоелектронна борба, не изискват квалифицирани оператори, за да ги използват, дронът удря целта по-точно и може да лети по-дълго. Вземайки предвид това, той призова украинските разработчици от Министерството на цифровото развитие да побързат с технологичния отговор на руската армия. "Вие разбирате ролята на FPV във войната“, каза той, подчертавайки, че е загрижен.