Руската федерация е провела неуспешни изпитания на мобилните наземни ракетни комплекси "Ярс" и балистичната ракета за изстрелване от подводници "Булава", които са носители на ядрено оръжие. Това е съобщило Главното управление на разузнаването (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна, предава РБК-Украйна.

"Ярс"

"На 1 ноември 2023 г. Русия е провела неуспешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета РС-24 "Ярс“, която е основният компонент на наземния арсенал на стратегическите ядрени сили на Руската федерация“, е посочило ГРУ.

"Ярс" е изстрелян от космодрума "Плесецк" в Архангелска област до полигона Кура в Камчатка. Според разузнаването ракетата се е отклонила точно както при предишните учения на 25 октомври 2023 г.

"Булава"

"На 25 октомври 2023 г. изпитателният пуск на балистичната ракета РСМ-56 от ракетния крайцер "Борей“ също завърши неуспешно, което за пореден път доказа нейната ненадеждност“, допълват от ГРУ.

"Сармат"

Москва има проблеми и с тежката междуконтинентална балистична ракета РС-28 "Сармат" с минно базиране, която е един от ключовите проекти в процеса на модернизация на стратегическите ядрени сили на Русия.

"Сармат" е създадена през 2009 г., кото Москва планираше да го приеме на въоръжение "Сармат" през 2018 г., но датата постоянно се отлагаше. В крайна сметка ракетата е приета на въоръжение едва през септември 2023 г., след първото и единствено пълно изпитание, състояло се през април тази година.

Русия също има затруднения в плановете си за подобряване на въздушните компоненти на стратегическите ядрени сили. В рамките на модернизацията на самолетите Ту-160 и Ту-95С руснаците имат възможност да разработват по 1-2 самолета годишно, допълва украинската медия.

"Планираната за 2023 г. доставка на нови стратегически бомбардировачи Ту-160М2 се отлага за по-късна дата, тъй като руснаците не успяха да възобновят производството на новата версия на двигателите НК-32“, отбелязва пресслужбата на ГРУ.