Русия превзе стратегическия град Угледар след месеци на съпротива от украинските сили. Тази загуба подчерта сериозността на предизвикателствата пред Киев в навечерието на третата зима на войната, пише CNN.

Руските войски издигнаха знамето си над руините на кметството на разрушения град. Жителите на Угледар са намалели от 14 хиляди на малко над сто. Украинската армия в сряда потвърди отстъплението от града, като отбеляза, че руските сили са успели да укрепят резервите си по фланговете, което води до "заплаха от обкръжение“. Решението за изтеглянето евзето с цел "запазване на личния състав и оборудването“.

Една от основните цели на руския президент Владимир Путин е пълното превземане на Донбас. Тази година Русия постепенно напредна на изток, а загубата на Угледар се случи на фона на завръщането на украинския президент Володимир Зеленски от преговорите с Джо Байдън, където не бяха постигнати ключови за Киев споразумения.

Град Угледар е на 50 км южно от Покровск, който напоследък се смяташе за основна цел на руските атаки на изток. Въпреки че Угледар няма важно транспортно значение, той беше силно укрепен и се смяташе за важен аванпост между източния и южния фронт на Украйна. Известният руски военен блогър Борис Рожин определи тази победа като "оперативна, ако не и стратегическа“:

"Този ​​"балкон“ (възвишенията при Угледар) се намираше на кръстовището на Запорожкия и Донецкия фронт и представляваше постоянна заплаха за силите, защитаващи подстъпите към Мариупол“.

Подобно на Авдеевка, която падна през февруари, Угледар беше победен не в резултат от използването на някаква стратегия, а в резултат от използването на груба сила. Украйна строи защитата на града в продължение на две години, коментира медията.

През февруари 2023 г. нов опит за руско нападение доведе до загуби сред руските войски, които попаднаха под обстрел от украинска артилерия.

Сега Украйна е изправена пред нови предизвикателства

Загубата на Угледар подчерта предимството на Русия в жива сила четири месеца след въвеждането на мобилизацията в Украйна. Както украинският блогър Станислав Бунятов отбеляза в Telegram:

"Трябва да си идиот, за да оставиш нашите момчета да бъдат обкръжени, но някой го направи“.

Той заяви още, че украинските войници са се оттеглили на малки групи, под огъня на руски дронове, а ранените са оставени на бойното поле.

Това поражение се усеща болезнено в Киев, особено след като Зеленски не успя да получи значителни отстъпки на преговорите в Съединените щати, по-специално по отношение на гаранции за сигурност и разрешение за използване на западни оръжия за удари на руска територия.

Само преди седмица Зеленски заяви, че "ние сме по-близо до мира, отколкото си мислим“, но загубата на Угледар показва, че битката за сдържане на руското настъпление ще продължи.