По данни на американското разузнаване Русия се стреми да засили военното сътрудничество със Северна Корея чрез покупката на артилерийски боеприпаси от изолираната комунистическа страна, съобщава американският телевизионен канал CNN.

САЩ имат опасения, че Северна Корея обмисля да предостави смъртоносна помощ на Русия, според думите на говорителя на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

"Нашата информация показва, че Русия се стреми да увеличи военното сътрудничество със [Северна Корея], например чрез покупката на артилерийски боеприпаси от КНДР“, поясни Кърби.

Припомня се, че наскоро министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу посети Северна Корея по повод 70-ата годишнина от примирието в Корейската война.

"Това е още един пример за това колко отчаян става Путин, защото неговата военна машина е засегната от санкциите и контрола върху износа“, добави Кърби, като увери, че руски официални лица се обръщат също към Иран и Китай.

По време на посещението на Шойгу миналата седмица севернокорейският лидер Ким Чен-ун го заведе на отбранителна експозиция в Пхенян, на която бе показан голям набор оръжия – от балистични ракети с ядрени бойни глави до най-новите дронове на Северна Корея.

На държавен прием за Шойгу и руската делегация, във връзка с войната в Украйна, севернокорейският министър на отбраната Кан Сун-нам изрази пълната подкрепа на Пхенян "за справедливата борба на руската армия и народ за защита на суверенитета и сигурността на държавата“, според доклад на държавната Корейска централна новинарска агенция.