Руската федерация е съсредоточила 40 000 военнослужещи в района на Авдеевка, докато Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да контраатакуват, става ясно от последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

ВСУ продължават да провеждат настъпателни и отбранителни действия в няколко направления. Говорителят на Таврическата групировка войски на ВСУ полковник Александър Щупун заяви, че Русия съсредоточила 40 000 души личен състав на Авдеевското направление и прехвърля там допълнителни сили.

Генералният щаб на ВСУ на свой ред съобщи, че войските на Киев са отбили руски атаки край Керамик, Степное, Новокалиновое, Авдеевка, Тоненкое, Опросное, Первомайское.

Руски "военкор“ докладва, че руските войски се готвят да атакуват коксовия завод в Авдеевка на север от града. Изглежда, че руските войски са концентрирали значителна част от бойните си сили около Авдеевка.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец изчислява, че руските войски разполагат с части от 12-та отделна мотострелкова бригада, 16-ти отделен стрелкови полк от мобилизационния резерв, 22-ри отделен стрелкови батальон от мобилизационния резерв и 11-ти отделен танков батальон. Заедно с частите на БАРС (боен резерв на руската армия) и "Щорм Z“, действащи на Авдеевското направление, теоретично в района Москва има общо над 40 000 военнослужещи.

ISW редовно оценява, че руските военни единици вероятно страдат от недостиг на персонал и техните батальони, бригади или полкове са по-малочислени, отколкото се предполага.