Черноморски флот на Руската федерация е променил позицията си след като страната се оттегли от Черноморската инициатива за износ на зърно и се готви да наложи блокада на Украйна. Съответното съобщават от Министерството на отбраната на Обединеното кралство в социалната мрежа Twitter.

В ежедневния бюлетин на ведомството се отбелязва, че корветата "Сергей Котов" е в южната част на Черно море, за да патрулира по морския път между Босфора и Одеса. Според британското разузнаване има реална възможност той да бъде част от оперативна група за прихващане на търговски кораби, които според Русия се насочват към Украйна.

"Черноморската инициатива за износ на зърно намали участието на Черно море във войната. Сега има възможност за увеличаване на интензивността и мащаба на насилието в района", предупреждават още от британското министерство на отбраната. 

Във вторник руското военно ведомство съобщи за нападение на украински военноморски дронове срещу корветата "Сергей Котов“ в Черно море. Корабът се е намирал на 370 километра от Севастопол.

Твърди се, че атаката е била отблъсната, като и двата "дистанционно управляеми вражески катера“ са унищожени с огън от стандартното въоръжение на руския кораб.