Руската армия е разположила 45 хиляди войници, около 500 танка и бойни машини на пехотата, повече от 300 артилерийски системи и 150 реактивни системи за залпов огън на Купянското направление, където провежда свое контранастъпление срещу украинските позиции. Това заяви началникът на пресслужбата на Източната групировка войски на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Иля Йевлаш, цитиран от украинския "Фокус“.

Независимо от това, по думите му, украинците нанасят загуби на настъпващия противник и държат отбраната благодарение на командването и смелостта си.

В същото време от Харковската областна военна администрация (ОВА) съобщиха, че хората не са съгласни да се евакуират заради добитъка си

По думите на Йевлаш, за денонощието въоръжените сили на РФ са извършили 533 атаки в района Лиман-Купянск. ВСУ обаче са успели да унищожат 21 руски войници и да ранят още 45. Освен това те са "неутрализирали“ редица оръжия, по-специално една бойна машина на пехотата, две противотанкови оръдия МТ-12 "Рапира“ и миномет 2С4 "Тюлпан“.

Военният отбелязва, че украинската отбрана край Купянск е силна благодарение на инженерните прегради, правилното командване и смелостта на войниците.

"В момента противникът държи там повече от 45 000 души от своя военен персонал, повече от 500 танка, както и бойни бронирани машини, повече от 300 артилерийски системи и още почти сто и петдесет РСЗО“, заяви Йевлаш.

Той обясни, че Русия се опитва да атакува, но няма успех поради липсата на мотивация на бойците. Според него, за разлика от руснаците, украинците защитават собствената си земя и не могат да отстъпят.

"И те са дошли за пари или под заплаха за убийство“, подчерта ръководителят на пресслужбата.

Задължителна евакуация в Харковска област: местните отказват да тръгнат

Едновременно с това директорът на отдела за гражданска защита на Харковската ОВА Иван Сокол коментира ситуацията в района на Купянск в ефира на телемарафона на 21 август. Той припомни, че от 9 август в региона тече задължителна евакуация на 53 населени места.

Говорителят на ОВА обясни, че властите се стремят да евакуират приблизително 12 000 души, 618 от които деца.

"Към тази сутрин са евакуирани 572 души. От тях 149 деца, 281 жени, 114 мъже и 28 хора с увреждания", информира Сокол.

Той обясни, че хората отказват да напуснат по различни причини. Някои обясняват решението си с невъзможността да останат някъде, други се притесняват за имущество или добитък.

От областната администрация не изключват при необходимост да се помисли и за принудителна евакуация на деца. Въпреки това, според Сокол, сега доброволците получават молби от хора, които искат да напуснат, включително семейства с деца.