Руските войски са използвали севернокорейски ракети KN-23 за удари срещу Украйна, съобщава изданието Defense Express, като се позовава на свои източници. Редакцията е получила потвърждение, че анализът на отломките на една от ракетите, използвана за удари по Харков на 2 януари, доказва, че става въпрос именно за KN-23.

Според анализаторите всичко, което се знае за KN-23, са изявления на Пхенян и данни от радарите на армията на Южна Корея, събрани по време на тестове севернокорейски оръжия. Така информацията за параметри като обхват, диаметър и общо тегло на снарядите са резултат само от анализ въз основа на налични снимки.

"Максималният регистриран обсег на изстрелване на тази ракета с твърдо гориво е до 690 километър. Този обхват е измерен на 25 юли 2019 година по време на четвъртото известно изстрелване в хода на изпитание, което започна на 4 май същата година. В същото време, обсег от 690 километра бе постигнат благодарение на по-малки бойни части от 500 килограма, които най-вероятно се използват в 450-километровата версия на тази ракета, която беше демонстрирана два пъти на 6 юни 2019 година в тестове“, се казва в материала.

Размерите на KN-23 се оценяват на 7,5 метра дължина, 0,95 метра в диаметър и общо тегло 3415 килограма.

"Има разумно мнение, че появата на KN-23 е свързана с получаването на технологии от Руската федерация, тъй като редица решения на KN-23 са подобни на тези при ракетата 9M723 "Искандер“, пише изданието.

Според военни анализатори редица успешни изстрелвания по време на тестове директно показват използването на Северна Корея на вече доказани, готови технологии и решения. По думите им характеристиките на KN-23 са такива, че предполага използването им от руснаците за единствено за удари по градове.

"Що се отнася до прехващането на тази ракета, това е възможно със системи за противовъздушна отбрана с възможности за противоракетна отбрана, като Patriot PAC 3 и SAMP/T“, обобщава публикацията.