Руските войски са използвали зенитно-ракетната система (ЗРС) С-400 "Триумф" в Украйна със зенитни управляеми ракети (ЗУР) с активни самонасочващи се глави. Това съобщи за ТАСС източник, близък до руското военно ведомство.

"По време на "специална военна операция“ в Украйна Русия използва системата за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф" в тандем със самолета за далечно радарно откриване А-50. Системата за противовъздушна отбрана С-400 използва ракети с активни глави за самонасочване. Всичко това гарантира успехът на използването на системата срещу авиацията на противника", отбеляза събеседникът на агенцията. ТАСС няма официално потвърждение на тази информация.

На 25 октомври руският министър на отбраната генерал на армията Сергей Шойгу заяви, че руските въоръжени сили са се сдобили със зенитно-ракетни системи, които са свалили 24 украински самолета за пет дни.

Според друг събеседник на агенцията, системата за противовъздушна отбрана С-400 е стреляла на максимална далечина по цели, които в момента на унищожаването са били на височина около 1 000 метра, като са използвани "нови бойни глави“ на системата за противоракетна отбрана.