Русия фактически изчерпа своя запас от използваеми лекобронирани бронетранспортьори МТ-ЛБ, които се използват активно на фронта, по-специално като "ерзац-БМП“. Това съобщава анализатор на отворени данни, известен в социалната мрежа Х под псевдонима Jompy.

OSINT-изследователят анализира сателитни снимки на бази за съхранение на военна техника в Русия, достъпни в интернет и получени от негови собствени източници. Постоянното наблюдение на промените в тези бази показва, че руските резерви на МТ-ЛБ са изчерпани.

"Можем да предположим, че всички останали [стоящи в бази на открито БМП] са повредени, като се има предвид колко бързо МТ-ЛБ във всички останали бази се изчерпва. Много е вероятно руските активи на МТ-ЛБ да наброяват няколко хиляди и да продължат да служат дълго“, пише Jompy.

По думите му руснаците все още имат известен брой машини в модификацията МТ-ЛВу, която е много по-рядко срещана и по-малко универсална за употреба. Това са главно командни и други специализирани машини.

В същото време руските войски са започнаха да изваждат от складовете БТР-70 и БТР-60. Аналитичната група Conflict Intelligence Team (CIT) отбелязва, че тази технология все още не се забелязва на предната линия, но тенденция е интересна.

"Всичко постепенно, бавно, но върви към ситуация, в която Русия ще има все по-голям недостиг на техника, което дава основание да се смята, че самата ситуация на фронта постепенно, много бавно, но ще се промени след период от време – минимум месеци", отбелязва ръководителят на CIT Руслан Левиев.