Руската федерация е готова всеки момент за нов мащабен ракетен удар срещу Украйна; военните самолети вече са оборудвани с ракети Х-101 и Х-555. Това заяви в ефира на телевизионния канал "Киев24“ авиационният експерт Константин Криволап.

"Руснаците вече може да са натрупали известно количество оръжия за (масирана) въздушна атака. Те се готвят, не са се отказали от основната си идея - да ни оставят без светлина и топлина през зимата - и ще продължат да го правят“, отбеляза той.

По негова информация по време на атаката Русия може да използва освен "Шахедите“ и крилати ракети Х-101 и Х-555, които бяха основното средство за удари по енергийната инфраструктура на Украйна миналата зима.

"По ракетите. За X101: оборудваха точно 9 самолета, те вече са разположени в Олени. Очевидно те оборудваха още 5 борда с ракети X101 и X555 - те стоят на база на летището Енгелс-2. за "Калибрите“, които могат да бъдат привлечени за атака от Черно море, сега няма такива подводници, оборудвани с "Калибър“, казва Криволап.

В същото време има възможност за атаки с "Кинжали“. "Съдейки по факта, че последно бяха нанесени удари в Саваслейка и сега не използват повече от три МИГ-31, то съответно няма да могат да използват повече от три такива ракети“, предполага авиационният експерт.

Според него руснаците все още имат достатъчно резерви от ракети Х-59 и Х-69, които се изстрелват от самолети Су-35 и Су-57.

"Тоест всеки момент можем да очакваме въздушна атака, трябва да сме готови, внимателни и да не пренебрегваме тревогата“, подчерта Криволап.

Той отбеляза, че руснаците сега използват най-малко 4 типа дронове, сред които "Харпии“, "Шахеди“ и разузнавателни "Гербери“.

"Напоследък има все повече и повече "локално изгубени“ дронове. Вече близо 50 процента. Това означава, че нашите системи за радиоелектронна борба работят и не изразходват снаряди и ракети на това, което Генералният щаб нарича "дронове от тип "шахед“. И ние сваляме много. Но броят на пуснатите дронове е много голям. Няма система за противовъздушна отбрана, която да защити всичко, така че все нещо минава. И това, което минава, ни носи проблеми“, добави Криволап.