"Днес, 30 август, руснаците обстрелват редица квартали на Харков с управляеми авиационни бомби (КАБ). Загинали са четирима души, сред които и дете. Това съобщи РБК-Украйна, като се позова на канала в Telegram на кмета на Харков Игор Терехов.

"Руснаците нанесоха удари по централната част на града, по гражданската инфраструктура. В момента се актуализира информацията за щетите и жертвите. Ударена е 12-етажна жилищна сграда, като е предизвикал пожар", се посочва в съобщението.

"Трябва да се позволи на Украйна да нанася удари по руските летища със западни оръжия. В такъв случай би било възможно да се предотвратят удари като днешния срещу Харков", написа украинският президент Володимир Зеленски във Facebook.

"Удар, който не би настъпил, ако нашите отбранителни сили имаха способността да унищожат руски военни самолети там, където са базирани. Имаме нужда от силни решения от нашите партньори, за да спрем този терор. Това е напълно справедливо и необходимо", пише Зеленски.

Той добавя, че няма рационална причина да се ограничават украинските войски в защита срещу руснаците.

Държавният глава на Украйна обръща внимание и на това, че Украйна се нуждае от способности с голям обсег и изпълнение на споразуменията за противовъздушна отбрана, "тъй като от това зависи спасяването на човешки животи".