От 06:00 часа на 20 септември Въоръжените сили на Украйна отново откриват руски ракети-носители в Черно и Средиземно море. Забелязани са общо шест кораба. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на сутрешния доклад на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна (ВМС ВСУ).

Според украински военни в момента в Черно море има един руски кораб, който е носител на крилати ракети тип "Калибър“ с общ залп до 4 ракети.

Междувременно в Азовско море не е открит нито един руски кораб. Въпреки това в Средиземно море има цели пет кораба, четири от които са носители на ракети "Калибър" с общ залп до 32 ракети.

Военноморските сили също така информираха, че през деня в интерес на Русия преминаването през Керченския пролив е осъществено от:

към Черно море - 9 кораба, от които 0 са продължили движението си към протока Босфор;

към Азовско море - 5 кораба, 1 от които се движи от Проливите.

"Руската федерация продължава да нарушава Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. (SOLAS), като изключва автоматичните системи за идентификация“, добавят военните.

Припомняме, че преди 5 дни, на 15 септември, ВМС засякоха в моретата наведнъж 21 вражески кораба. 16 са били в Черно море, от които 7 са били носители на ракети "Калибър" с общ залп до 48 ракети. В същото време в Средиземно море имаше още 5 кораба, 2 от които бяха ракетоносци с максимален възможен залп до 8 ракети.