Гражданин на САЩ е бил задържан в Русия по обвинения в разпространение на наркотици, които могат да доведат до 20 години затвор, съобщи московски съд във вторник, предава Reuters.

Окръжният съд в Останкино в Москва съобщи, че на 6 януари Роберт Романов Уудланд е задържан под стража до 5 март по обвинения, свързани с незаконно придобиване или притежание на наркотици.

Руският интернет новинарски сайт Mash съобщи, че 32-годишният Уудланд е обвинен в опит за мащабно производство и продажба на незаконни наркотици. Той е бил задържан на 5 януари.

Акаунт във Фейсбук на името на Робърт Уудланд показва, че той е работил като учител по английски в Русия и е живял извън Москва.

През 2020 г. Уудланд, който е известен на приятелите си като "Роб“, разказа пред руски вестник, че е бил осиновен през 1993 г. от граждани на САЩ от сиропиталище в Перм, в Урал, и отведен да живее в Съединените щати. По-късно се завръща в Русия.

Изглежда, че има и руски, и американски паспорт.

САЩ казват, че няколко техни граждани са неправомерно затворени в Русия, включително ветеранът от морската пехота Пол Уилън и репортерът на Wall Street Journal Евън Гершкович.

Държавният департамент многократно е предупреждавал всички американци да напуснат Русия незабавно, като се позовава на риска от неправомерни задържания и тормоз от руските служби за сигурност.

В интервюто на Уудланд през 2020 г. за вестник "Комсомолская правда“ той казва, че има прекрасни осиновители в Съединените щати.

Но той е искал да намери своята генетична майка в Русия и в крайна сметка се събра отново с нея по руската държавна телевизия.

"Мама плачеше и молеше за прошка. Но аз й простих преди тази среща. Никога не съм й се сърдил. Просто винаги ми е липсвала много“.

"Русия ме привлече с огромна сила. И ето ме тук. Реших да остана в родината си завинаги", заяви той в интервюто.