GPS сигналът напълно изчезна във вторник в някои части на Полша, включително в Сувалския коридор, предава американското издание Newsweek.

Полски медии съобщават, че "в северна и централна Полша GPS сигналът е напълно блокиран". Твърди се, че причината е активирането на руските системи за електронна война в Калининградска област. Смущенията в работата на GPS, засечени във вторник (16 януари) в Полша, членка на НАТО, породиха спекулации за руско участие след подобен инцидент в региона този месец.

Полският новинарски портал Radio Zet съобщи, че "в Северна и Централна Полша GPS сигналът отново е бил блокиран", като сред засегнатите градове са Варшава, Лодз, Триград и Олщин. Изданието EPOZNAN припомня, че подобни проблеми са били наблюдавани преди това в Естония и Финландия.

Други полски медии също публикуваха карта на смущенията, достъпна на уебсайта gpsjam.org, която показва степента на проблемите с GPS в голяма част от Полша, с високо ниво на смущения над Калининград, руския анклав, граничещ с Полша.

"Руснаците изпробваха системата за електронна война в Калининград, така че почти половината Полша и коридорът Сувалки са без GPS", пише Юрген Наудит, който публикува в X материали за войната в Украйна.

Руските системи за радиоелектронна борба отдавна са проблем за почти целия Северноатлантически Алианс. Използването им по време на войната в Украйна направи неефективно използването на западни високоточни управляеми боеприпаси, тъй като те се отклоняват от целта чрез радиозаглушаване. Руски експерти твърдят, че Западът не разполага със средства за противодействие на системите за електронна война на Руската федерация и без тяхното потискане не могат да се провеждат военни операции.

В началото на януари в източните и югоизточните части на Финландия също са регистрирани смущения на GPS сигнала.

Въпреки че няма доказателства за намесата на Москва, инцидентът е следствие от нарастващото напрежение между Финландия и Русия във връзка с присъединяването на страната към Алианса.