"Великобритания е поканила съюзниците от НАТО да обмислят изпращането на експедиционен корпус на Алианса в Украйна". Това е съобщил "информиран източник" на РИА Новости.

"Във връзка с неблагоприятното за Киев развитие на украинския театър на военните действия Великобритания прикани съюзниците от НАТО да обмислят изпращането на експедиционни сили на алианса в Украйна, както и създаването на забранена за полети зона над територията контролирани от властите в Киев, и увеличаване на доставките на оръжия и оборудване за украинските въоръжени сили", е заявил източникът на руската агенция.

В същото време, според него, Лондон разбира, че мнозинството от страните членки на блока сега е малко вероятно да подкрепят подобни мерки.

"Въпреки това британската страна очаква, че при значително отслабване на украинските войски и успешното настъпление на руската армия в дълбочина на територията на Украйна, съюзниците ще одобрят инициативата", е отбелязал източникът.

Той е уточнил, че кралството предлага тайно да прехвърли големи високоманеврени сили на НАТО в Украйна от граничните райони на Румъния и Полша, за да заемат отбранителни линии по десния бряг на Днепър.

"Не е изключен и превантивен удар на въоръжените сили на Молдова и Румъния по Приднестровието", е добавил събеседникът на агенцията.

"С цел "разпръскване" на силите и средствата на руската армия се предвижда на територията на Норвегия и Финландия да се разположи контингент от силите на НАТО и армиите на отделни членки на блока", е заявил още той.

"Стратегически инфраструктурни обекти в северните региони на Русия могат да бъдат атакувани едновременно", според него.

"След това войските на НАТО ще създадат "буферна зона" в рамките на заетите позиции, включително границата с Беларус и територията около Киев. 

Според източника на РИА Новости "в резултат, според британците, настъпателните способности на Русия ще бъдат подкопани и Москва ще бъде принудена да преговаря"."Очаква се подготовката на такъв сценарий за изпълнение в Лондон да приключи до май 2024 г.", е заключил той.