Министерството на транспорта на Казахстан съобщи, че Иран, Русия, Казахстан и Туркменистан са подписали пътна карта за развитието на източния маршрут на международния транспортен коридор Север-Юг за 2024-2025 г. Това съобщи днес, 20 юли, агенция IRNA.

Изпълнението на този документ ще увеличи пропускателната способност на маршрута до 15 милиона тона годишно до 2027 г. и до 20 милиона тона до 2030 г.

Министърът на транспорта на Казахстан заяви, че страната му планира да продължи активно да участва в развитието на източния маршрут на международния транспортен коридор Север-Юг, който има най-голям пропускателен капацитет и ще осигури увеличаване на товаропотоците до 2030 г.

Той смята този път за най-сигурния и кратък транспортен маршрут до Индийския океан.

"Смятам за необходимо да започне изпълнението на подписаната днес пътна карта в контекста на развитието на потенциала на източния маршрут от територията на Казахстан, Русия, Туркменистан и Иран“, добави той.

Документът беше подписан на 19 юли на първия търговско-експортен форум на Международния транспортен коридор Север-Юг в Актау, Казахстан.

Отбелязва се, че коридорът Север-Юг е резултат от съвместните усилия на Русия, Иран и Индия, стартиран още през 2000 г. с цел създаване на маршрут за товарен транспорт, а самата инициатива подтикна редица държави да се присъединят през следващите години.

Отбелязва се, че желанието на участниците в проекта се основава на желанието да се създадат общи коридори за изпращане на стоки от Индия до Санкт Петербург, които заобикалят Суецкия канал. Иранският маршрут е само 7200 км (през Суец - 14 500 км), като използването му намалява транспортните разходи, транзитното време с 40% и спестява 30% от транспортните разходи.