"Русия проверява информация за подземен взрив на полигон в Невада". Това е заявил заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, в коментар, съобщава ТАСС.

"Ако тази информация е вярна (в момента се проверява), не говорим за тестване на ядрени оръжия и този взрив не противоречи нито на американския мораториум върху ядрените опити, нито на разпоредбите на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, който не е влязла в сила“, каза той.

"Продължаваме да следим ситуацията и ви напомняме думите на президента на Руската федерация Владимир Владимирович Путин в посланието му до Федералното събрание на Руската федерация на 21 февруари 2023 г.: "Ние, разбира се, няма да направим това първи, но ако САЩ проведат ядрен опит, тогава и ние ще го направим“, е посочил руският дипломат.

На 18 октомври Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че "е била извършена подземна химическа експлозия в Невада, за да се подобри способността на Съединените щати да откриват ядрени експлозии с ниска мощност по целия свят".

По-рано Владимир Ермаков, директор на отдела за неразпространение и контрол над въоръженията на руското външно министерство, заяви, че Русия смята, че САЩ не се отказват от идеята за провеждане на ядрен опит. "Вашингтон продължава да поддържа тестовия си полигон в Невада в състояние на висока бойна готовност. Вярваме, че американците не се отказват от идеята да проведат пълноценни ядрени опити като част от модернизацията на техния ядрен арсенал", е заявил той.