"Фокус" има удоволствието да представи на читателите си материал, подготвен специално за агенцията от Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ и дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), посветен на дейността на супервулкана Кампи Флегрей, разположен близо до южния италиански град Неапол.  

В продължение на хилядолетия калдерата Campi Flegrei е място на интензивна вулканична дейност. Жизнеспособността на тази неспокойна зона се проявява двуяко: чрез концентрираното отделяне на газ по различните видове комини, които произвеждат фумароли (струи от вулканични газове и пари, изхвърляни от пукнатини в земната кора; наличието им е признак за активен вулканизъм), и чрез брадисеизма, т.е. бавното повдигане или спускане на земята, причинени от пълнене, съответно изпразване, на магмени камери, т.е. случва се с пулсации, които се повтарят във времето. Учените твърдят, че повишената сеизмична активност в района е свързана именно с последното явление.

Кампи Флегреи (“горящи полета" от гр.) по същество е вулканично поле активно над 80 хиляди години, с няколко вулканични центъра, намиращи се в и близо до калдерата (калдерата е резултат от многократно потъване на огромна площ, причинено от срутване на покрива на повърхностния магматичен резервоар след големи изригвания, в разглеждания случай – най-малко две: преди 40 хил год и преди 15 хил години).

След изригването на Неаполитанския жълт туф (Tufo Giallo Napoletano) преди 15 хил. години, вулканичната активност на Кампи Флегреи се проявява с повече от 27 изригвания само през последните 5500 години. Последното 8-дневно изригване, състояло се през 1538 г., генерира туфовия конус Монте Нуово (140 м н.м.н.). В днешно време, след 1970 година Монте Нуово се е издигнал с около 2 метра спрямо земната повърхност.

Най-новите епизоди на нестабилност във флегрейската област, проявили се с издигане и сеизмичност, са тези от 1969-72 и 1982-84. Тогава земята, в частност в град Поцуоли, е претърпяла максимално общо повдигане от приблизително 3.5 метра. Първата криза е предизвикала изселване на жителите на полуразрушения район на Рионе Тера (исторически квартал в Поцуоли). Втората криза се характеризира със сеизмичност с последващи сериозни щети на сградите.

От 2005 г. до днес отново се наблюдава бавно повдигане на почвата, което през юли 2023 г. достига приблизително 113 сантиметра в района Rione Terra. През май 2024 г. беше съобщено, че земята се издига с 2 см на месец, като скоростта се увеличава.

Според вулканолози, няма нищо необичайно в последните промени. Нивата на земята в Кампи Флегреи отдавна са променливи. Например, римските колони на стария пазар на Поцуоли показват, че селото е било доста над морското равнище в дните преди 2000 години. Но щетите, нанесени на стълбовете от морски организми, свидетелстват, че в по-късен момент те са били потопени с повече от 7 метра!

Какво става със сеизмичността днес?

Преди десетина години годишният брой земетресения в района е по 100-120; от 2019-2021 броят трусове отбелязва годишен ръст 45-50%, а от 2022 до днес над 100%.

Надниквайки в италианския земетръсен каталог се вижда, че от едно условно начало (август 2023) досега новата сеизмична активност в района Кампи Флегреи е на дълбочина до 3-3.5 км и в посочения едногодишен период се състои от следните земетресения с магнитуд 4.0-4.4: 4.2 на 27.09’23, 4.4 на 20 май 2024 и 4.0 само преди няколко дни в петък на миналата седмица. Всички останали трусове в големия район, обхващащ и залива, са по-слаби и се реализират на дълбочини от земната повърхност до 5 км; 27 от тях са с магнитуди между 3 и 3.9, а на магнитуд 2.0 до 2.9 съответстват 105 събития.

През същия едногодишен период са локализирани общо над 5000 труса, като преобладават такива с много по-нисък магнитуд. Анализ на 7670 сеизмични събития, настъпили за 18 години (януари 2005 г. - октомври 2023 г.) до дълбочина от приблизително 2 км, показва, че високата напуканост на скалите и наличието на хидротермални течности благоприятстват поява на земетресения с нисък магнитуд в сравнение с тези с по-висок магнитуд (в случая до 4.4). Предвид малката дълбочина на която се зараждат трусовете, въпреки ниския си магнитуд, те биха могли да причинят значителни щети по територията.

Понастоящем нивото на тревога на Campi Flegrei е ЖЪЛТО, както е установено от Департамента за гражданска защита въз основа на резултатите от мониторинга и оценките, изразени от Комисията за големи рискове (Commissione Grandi Rischi). Това ниво е индикация за изменение на някои от параметрите, наблюдавани от Националния институт по геофизика и вулканология на Италия (INGV).

На предлаганата илюстрация се очертава тренд към нарастване почвените деформации и увеличаване на сеизмичната активност по честота на трусовете (вляво-горе) и по излъчена еластична енергия (вдясно-горе).

Какво следва от създалата се обстановка?

Мнение на учените: Причината за сегашното издигане може да бъде от хидротермален произход, но не е възможно напълно да се изключи възможен магматичен принос.

Повечето вулканолози казват (6 октомври 2023), че няма непосредствена заплаха от изригване, но тъй като земята в момента се издига с 1.5 до 2 см на месец, има опасения за въздействието върху сградите в района.

Добре познатият вулканолог от Националния институт по геофизика и вулканология на Италия Джузепе ди Натале твърди от своя страна, че “всеки момент може да се случи по-силно земетресение, което да причини срутване на рушащи се сгради" и тъй като “времето за заздравяване на сградите е изтекло, единственото решение за избягване на рисковете за населението  е превантивна евакуация на всички сгради поне в зоната с най-голям риск".

Двете изложени мнения не са в противоречие, що се отнася до нарастващото негативно влияние върху устойчивостта на сградите и антирисковите мерки за населението във флегрейския район.

И накрая, все повече са необходими количествени анализи на връзките между сигналите, записани на повърхността от мрежите за наблюдение, и процесите, които ги определят. Такива анализи са от съществено значение за осигуряване на по-надеждни оценки на вулканичната опасност.