Съгласно вече разпространената информация, в 06:14 време в Албания, съответно 07:14 в Гърция  (и у нас) във вторник е регистрирано земетресение с магнитуд 4.0, усетено в южна Албания и Северна Гърция. Това съобщи за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Огнището на земетръсната активност е локализирано в горната част на земната кора в граничен район между Северозападна Гърция и Южна Албания. Това е област около контакта на Албанските планини като част от Динарските масиви с южното продължение на последните в Гърция чрез планината Пинд.

По-конкретно, локализацията е извършена от над 300 сеизмични станции в Евро-Средиземноморския център и от 33 регистрации в атинската национална агенция. Естествено, 10-кратното превишение на оперативната база данни в първия случай дава основание за предпочитания. Така, достоверната дълбочина на източника е 13 километра, а не 2 – определената в Атинския център; последното се доказва и от твърде ниската степен на максимални сътресения – интензивност от 4-та степен, представена за случая с малката дълбочина на излъчвателя.

Анализирайки сведения на очевидци, пристигнали в Европейския център, се уверяваме, че силата на сътресенията на разстояния от около 30-40 километра в западна и югозападна посока от сеизмичния източник не надминава четвърта степен – събуждащо леко разтърсване, усетено от някои спящи. Това се отнася за морския град Саранда-Албания и островния град Корфу-Гърция. Навярно същото са изпитали и жителите на Игуменица-Гърция, на 30 км на юг.

По-слаби сътресения са усетени в центъра на северното крайбрежие на Корфу (курортното селище Ахарави), както и в град Йоанина (също в Гърция) на около 45 км източно от епицентъра. Рядко са усетени сътресения в албанския пристанищен град Вльора (около 105 км северозападно), в столицата Тирана (около 175-180 км северозападно) и в Дуръс (на повече от 185 км северозападно от епицентъра); от тези места са постъпили само единични сведения.

След земетресението с магнитуд 4.0, Атинската обсерватория съобщава още два труса от същото огнище – в 07:17/08:17 с магнитуд 2.6 и в 07:30/08:30 с магнитуд 1.9, и двата с възможност за усещане в епицентъра.