В западната територия на Централна Турция в сряда между 06:24 и 10 часа местно време (както у нас) се реализира кратка серия от трусове, чието начало е поставено от земетресение с магнитуд 4.2. Това съобщава за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Епицентърът на събитието инициирало активността, според Европейския сеизмологичен център, съвпада с местоположението на град Афьонкарахисар (кратко Афьон, 251 799 / 2021 г.), административен център на едноименна провинция.  Локализацията е извършена въз основа на данни от 275 регистрационни пункта, сред които 11 на българска територия, отдалечени на епицентрални разстояния между 530 и 700 километра в северозападна посока. Дълбочината на източника е едноцифрена, около 5-7 км.

Земетресението е усетено твърде добре в епицентъра, жителите са изскочили из домовете си в очакване на вторични трусове.  Предизвиканата паника се дължи отчасти и на наскоро преживяната трагедия по Източно анатолийските разломи, чиято активност се поддържа по западно разклонение при Малатия. И все пак, максималната интензивност навярно е достигнала VI степен по 12-степенната скáла. Макар че няма информация за нанесените щети, предвид преобладаващото застрояване  в района – къщи в традиционния стил химис, който се състои от дървени рамки с пълнеж от кирпич и чакъл и тежки покриви – могат да се очакват сериозни повреди, особено в околни малки селища. Земетресението е усетено до около 170 км от епицентъра и много слабо в селища с високо строителство, като Анталия (около 200 км) и Анкара (240 км).

Само 3 минути след земетресението с магнитуд 4.2 (4.4 според Обсерватория Кандили в Истанбул) е засечен първият вторичен трус с магнитуд 3.0, осъществен на дълбочина от 13 км и епицентър на по-малко от десет километра югоизточно. След още 3 минути е регистрирано земетресение с магнитуд 3.6, реализирано на дълбочина 5 км. На същата дълбочина в огнището на основното земетресение възникват още 4 труса с магнитуд под 2.6, всичките усетени в Афьонкарахисар. 

На приложената илюстрация, съставена в Обсерватория Кандили, може да се види, че в района на коментираната земетръсна серия разломяването е от къси разломи. Тази ситуация подсказва, че там няма условия за земетресения с магнитуд по-голям от 5. Не е така, обаче, в района на плитко земетресение с магнитуд 6.5, станало през февруари 2002 година. За сведение, то е причинило смъртта на 44 души и ранявания на други 318, поради щети в  стотици сгради. Епицентърът на въпросното силно земетресение е около Султандагъ, град в същата провинция разположен на около 60 км югоизточно от новата активност. Големият магнитуд на тогавашното събитие е обусловен от наличие на разломи с дължина около 40 км и ориентация запад-северозапад – изток-югоизток. Очевидно, размерите на наличните разломи имат отношение към силата на възможни трусове и не само.