В събота 23:28 часá локално време (07:28 у нас) в непосредствена близост до тихоокеанския бряг на Северозападен Еквадор се случва земетресение с магнитуд 5.8 (стойност еднаква в Европейския център и Геоложки проучвания, САЩ); Националният център на Еквадор съобщава магнитуд 6.0 по локалната скáла. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция “Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Сеизмичният епицентър е на двадесетина километра от крайбрежния туристически град Атакамес ( 11250 ж.) и се намира недалеч от главния град Есмералдас (около 162 хил ж.) на едноименната провинция. В каталозите на основните центрове източникът е недълбоко – на 23-26 км от земната повърхност.

Информацията за усетените сътресения е твърде бедна. Така за основното земетресение се добива представа, че интензивността в град Есмералдас е от VII степен – възстановими повреди на сгради, в столицата Кито (малко над 2 млн жители) на около 175 км югоизточно от епицентъра масовата интензивност е от IV и V степен – масово усещане, но без повреди, по-близо до епицентъра – на около 135 км юг-югоизток има сведения от Санто Доминго (около 1 млн жители) за интензивност от IV степен (трусът е усетен от повечето спящи); интензивност от IV степен би могла да се отбележи до около 200 км епицентрално разстояние; единични сведения за сътресение от IV степен са пристигнали и от Риобамба (на юг-югоизток) и Гуаякуил (южно), разположени на разстояния между 310 и 340 км от епицентъра. Няма сведения за физически пострадали хора.

Освен на територията на Еквадор, земетресението с магнитуд 5.8 е усетено и на североизток в Колумбия. От Барбакоас (около 38 хил.ж.) на 180 км е налично единично съобщение за фатално повредена къща. Съвсем слаби усещания се декларират от град Кали (440 км от епицентъра) и Перейра (над 600 км от епицентъра).

Обявените от сеизмологичния център на Еквадор афтершокове са три с магнитуд в интервала 3.3-5.1. Според оценки в Евро-Средиземноморския център тези магнитуди са 3.5-5.2; световният център в САЩ не е представил трусове с магнитуди под 4.