Тук се следват някои щрихи към съобщение, представено от агенция Фокус час след плитко земетресение с магнитуд 5.1, станало в 11:42 в петък тази седмица. Като допълнение обръщаме  внимание на земетръсна активност от шест земетресения с магнитуд 4.5 и повече, станали през последните 18 чáса. Това съобщи за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Те се зараждат на границата между Северния ледовит океан (Арктически океан) и Норвежко море. Огнището им е локализирано от Европейския център на около 230 километра запад-югозападно от норвежкия остров Ян Майен (островът се смята за открит през 1614 г. от холандеца Ян Майен). Това място, попадащо в океанската акватория, е на 480 км източно от Гренландия, минимум 530 км северно от Исландия и на около 1000 км северозападно от континентална Норвегия.

Имайки предвид определящите характеристики на земетресенията – малка дълбочина на огнището и сила съответстваща на магнитуд до 5.2, сътресения е допустимо да са били усетени единствено на остров Ян Майен и то само от двете събития с магнитуд над 5. При това съвсем слаби, т.е. при пълен покой и без влияние на вълнение в океана.

В близката, южна част на остров Ян Майен се намира селището Олонкинбюен. Това селище е със сменна дейност на работен екип от 18 души, които обслужват метеостанцията и аеродрума на Норвежките въоръжени сили. По причина на слабата населеност и разположението на Олонкинбюен в югоизточното крайбрежие на острова, едва ли някой е отбелязал труса.

Преглед на сеизмичния каталог за последните 5 години показва, че в района на остров Ян Майен са се случили само две други земетресения с магнитуд над 5 (именно 5.1). Това е станало на 8 май 2022 в интервал от два чáса. За същото време са се случили други 15 събития с магнитуд 4.2-4.8. Няма сведение някое от тях да е предизвикало хуманитарно въздействие.

В по-широкомащабен смисъл, би могло да се заяви, че огнищата на коментираните земетресения стават в среда подложена на тектонски напрежения, породени от разширяване на световния океан (Атлантически и Арктически, в случая). Това явление бавно изтласква Евразия към изток и издига Средно-Атлантическия хребет, както и неговото северно продължение.