Публикуваната от “Фокус" кратка информация за земетресението в Западни Балкани, станало във вторник, се допълва с някои конкретни данни. Става дума за земетресение с магнитуд 3.9, усетено във вторник сутринта в 08:43 (09:43 у нас) на 13 август в северните територии на Хърватска, Източна Словения, в югозападни части на Унгария и югоизточни на Австрия, както и в съседна Босна и Херцеговина, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Земетресението се случва в слабо сеизмичен район на Северозападна Хърватска. Там през 1738 година е документирано земетресение с плитък източник (6 км) и магнитуд 5.1 (Херак и др., 2020). Следват земетресение през 1838 година (слабо документирано, но с максимален магнитуд 4.9) и трус с магнитуд 4.7, станал през 20-и век (септември 1919).

Споменатите събития са свързани с движения по разломи, ориентирани почти изток-запад в северохърватския регион Меджимурие, намиращ се между реките Мура и Драва. Според разпределението на документираните сътресения по засегнатата територия сеизмичните източници са в първите няколко километра под земната повърхност. А потенциалът на тази земя в досегашната и проява не достига магнитуд 6 (разломи с дължина около 20 км).

Земетресението с магнитуд 3.9, регистрирано и усетено във вторник, създаде максимално сътресение с интензивност около V степен – силни вибрации и възможни леки повреди в сравнително по-стари къщи на разстояния до десетина километра от епицентъра. В Чаковец, опустошен от земетресение през 1738 година, а сега оказал се на 23 км северозападно от епицентъра, е изпитан “лек тремор"; така говори сведение, получено в Европейския център. Във високоетажни сгради на разстояния до 230 км от епицентъра някои жители на Хърватска република съобщават за много слабо усещане или прилошаване.

Какво е положението в столицата Загреб на 60-70 км югозападно от земетръсния източник? Тридесетина сведения оттам са обявени в сайта на Евро-Средиземноморския център. В нито едно от тях не се съобщава етажността на сградата или височина, на която очевидецът е преживял труса. Основните заключения са: изпитаните сътресения са твърде слаби – не са усетени от жители на открито; внимателни наблюдатели в покой са усетили две вълни – земетресението е с източник на малка дълбочина и той е отдалечен от територията на града.

В Словения на 90 до 120 км западно и северозападно от епицентъра са изпитани сътресения с  интензивност от II и III степен. Много слаби сътресения са осъществени и в североизточния квадрант на унгарска територия. В Босна и Херцеговина областта на усещане се простира на юг до над 300 км (Сараево, Илиджа, Любушки). Някои жители на Нови Сад, Сърбия, също информират за усещане.

Илюстрацията е съставена в сеизмологичната служба на Република Хърватска. Показва паметна плоча, в която е “скрита" годината на земетресението в Меджимурие, станало в края на март 1738 година.