В понеделник, 14 октомври, в 19:46 местно време се случва земетресение с локален магнитуд 4.5 според Японската метеорологична агенция, съответно 4.9 според Евро-Средиземноморския сеизмологичен център (първоначално фиксиран като 4.6 от 47 станции; окончателно събитието е локализирано с помощта на записи от над 300 станции). Това съобщи за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Епицентърът на земетресението е в централната западна територия на префектура Чиба на 15-20 километра южно от град Чиба (около 1 милион жители). Дълбочината на източника е близо 70 километра под земната повърхност, според определенията в Европейски център, Геоложки проучвания – САЩ и Японската агенция.

Националната агенция на Япония оповестява максимални сътресения с интензивност от пета степен (Европейска скáла за интензивност) в префектура Чиба без североизточните й територии, в източните територии на префектури Сайтама, Токио и Канагава. Това означава, че населението масово е усетило труса в тези райони и, ако е имало неукрепени дребни предмети, възможно е наличие на премествания и падания. Напоследък това е най-силното сътресение, атакувало столицата, отбелязват жителите на  Токио – районите на града са се оказали на разстояние от епицентъра в диапазон 35-47 километра в запад-северозападна посока.

По-ниска интензивност на въздействие е регистрирана по цялата територия на префектура Ибараки и частично в префектурите Токио, Точиги, Гунма, Сайтама, Канагава, Яманаши и Шизуока – всички участващи в подялбата на главния японски остров Хоншу. И така, областта на усещане при новото земетресение се простира до 165-170 километра в северозападна и югоизточна посока от огнището и до 160 километра на север.

Преглед на сеизмичната активност през последните близо 65 години показва следното: в непосредствено съседство са се случвали и по-силни земетресения, такива с магнитуд около 6. Дълбочината на земетръсните източници е нараствала до около 200 километра в западна и северозападна посока от мястото на активността, обект на настоящата дописка. Всичко това е следствие от навлизане на тихоокеанската плоча в мантията при придвижването й в запад-северозападна посока.

На 19 септември тази година земетресение с магнитуд 4.2 и епицентър на 60 километра в изток-североизточна посока е засегнало североизточната  област на префектура Чиба. То е било инициирано на дълбочина 50 километра. Стойността на последната характеристика, дълбочината, е потвърждение за движенията в района – задълбочаване на сеизмогенната дълбочина от изток към запад.