Сутринта миналия понеделник земетресение с магнитуд 4.5 според Атинската национална обсерватория (36 станции), съответно 4.4 по оценки в Европейския център (над 500 регистрационни пункта) се реализира на около 50 км северозападно от Атина в полуострова на регион Атика-Гърция. Усетено е в гръцката столица във високоетажни сгради, както и от хора в пълен покой – 09:18 часá, когато голяма част от населението е активно. Това съобщи за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Земетресението е с огнище в горната земна кора, което обуславя неголяма област на усещане. Последната се простира на север до Ламия, обхваща североизточни територии на Пелопонес на юг и изцяло остров Евиа (Евбея) на североизток. В Тива, почти в епицентъра на труса, интензивността на въздействие по всяка вероятност достига V степен по 12-степенната скáла – масово усещане, падане на незакрепени дребни обекти, някъде и повреди по надпокривна част на комини.

Земетресението в 09:18 е последвано от 10 вторични труса според локализираните в Атинската обсерватория. Магнитудите им са в интервала 0.8-2.9; 3-4 от тях са с потенциал за слабо усещане.

На 90 км в северна посока в 16:01 време в епицентъра е регистрирано земетресение с магнитуд 4.0 – каталог на Атинската обсерватория, съответно 3.9 в каталога на Европейския център. Огнището се намира в акваторията на Егейско море между Северните Спорадски острови и Същинска Гърция, на 20 км в запад-югозападна посока от остров Скиатос. Недалеч,  на 40 км северозападно, е разположен Волос - пристанищният град на Тесалия, заемащ най-вътрешната територия на залива Пагасетик.

Новата сеизмична активизация, водена от обявеното земетресение се следва засега от къса поредица слаби плитки вторични трусове. Регистрирани са три вторични труса с магнитуд 2.7-2.8, последвали в интервал от 13 минути. Има вероятност да са усетени слабо от чувствителни жители.

По време на основното земетресение в 16:01 часá максималните въздействия са от IV степен и обхващат малки територии от северна Евбея и южната част от източната ограда (полуостров) на залив Пагасетик. Град Волос, остров Скиатос и северни територии на Евбея попадат в полето на интензивност от III степен. Едва забелязани второстепенни въздействия се разпростират до околностите на Лариса на север, до средата (Аталани и Левадия) на полуострова на регион Атика и обхващат северната половина на остров Евбея. Единични сведения за усещане при благоприятни обстоятелства пристигат в Европейския център от селища на епицентрални разстояния 130-140 км.

Засега не е известна връзка между местата на двете активности по отношение генериране на земетресения. Не е изключено, обаче, вълновата енергия от земетресенията в полуостров Атика да е била в ролята на тригер за активизирането, започнало в 13:01.