В сряда през нощта (02:05 местно време) е регистрирано земетресение с магнитуд 4.1 (Геоложки проучвания-САЩ и Евро-Средиземноморски сеизмологичен център) в регион Канто на остров Хоншу, най-големият на островната държава Япония. Началната дълбочина на земетръсния процес, според същите световни центрове, е 47 километра. Параметрите на земетресението, предлагани от Японската метеорологична агенция, са приблизително същите  – магнитуд 4.1, дълбочина 40 км, пише Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) в материал за "Фокус“.

Националният сеизмологичен център на Япония информира за максимални сътресения с интензивност от V степен по 12-степенната скала (3 по японската скала). Това означава, че те са  предизвикали масово разбуждане на жители и гости в префектура Канагава (над 8 млн ж., в регион Канто).

По-слаби въздействия – интензивност до IV степен – са отбелязани в големи части на метрополис Токио (над 14 млн ж.; разположени предимно в регион Канто) и присъединени селища от западни територии. Със същата интензивност са максималните последствия в префектури  Сайтама (около 7 млн ж., регион Канто), Чиба (6 млн ж., регион Канто) и Яманаши (около 885 хил.ж., регион Чубу в средата на остров Хоншу).

Едва усетени сътресения (в условията на дълбок сън минималната усещана интензивност е от III-IV, рядко от III степен) се приписват на префектурите Ибараки (тихоокеанско крайбрежие на о.Хоншу, североизточно от епицентъра), Гунма (във вътрешността на о.Хоншу, запад-северозападно от епицентъра) и Шизуока (тихоокеанско крайбрежие на Централен Хоншу, юг-югозападно от епицентъра).

През 20-и век регион Канто е източник на земетресение с опустошителна сила. На 1 септември 1923 се осъществява Великото земетресение Канто. Магнитудът му се оценява между 7.9 и 8.2, епицентърът му – на не повече от 40-45 км от мястото на новата активност. То помита Токио из основи, както и пристанищния град Йокохама; опустошава територии на съседните префектури Чиба, Канагава и Шизуока. На максималните ефекти е приписана интензивност, достигнала XI степени. Тази сила (пиково ускорение около 400 гала), цунамни вълни в крайбрежни области на Хоншу (максимална височина на вълната 12 метра) и тайфун, допринесъл за разпространение на пожарищата, причиняват смъртта на повече от 105 хиляди души (максимум около 143 хиляди в някои източници).

За отбелязване е, че зоните на земетръсна активност, коментирани дотук, са в комплицирани условия на относителни движения и деформиране между Тихоокеанската плоча, Евразийската плоча и плочата на Филипинско море. Тук е важна ролята и на срещащите се Японски ров и ров Рюкю, които са под натиск от затъване в мантията на Тихоокеанската плоча от изток и срещат отпор от Евразийската плоча от запад.