Планинската система Загрос се простира в направление северозапад-югоизток. Пресича целия Западен Иран и навлиза в североизточен Ирак. Състои се от двадесетина хребети с посочената ориентация, разделени от тесни дефилета. Системата Загрос е формирана от сблъсъка между Арабската и Евразийската тектонски плочи на огромната дължина от 1500 километра и повече.

Процесът на колизия между двете плочи продължава и до днес, свидетелство за което е издигането на планините Загрос и Иранското плато. Именно това е причина за сеизмичните явления включително в граничните територии между Иран ,Турция, Ирак и Персийския залив, съобщава за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

В понеделник 1 юли 27 минути след полунощ местно време (неделя 23:57 у нас) иранската провинция Керманшах е белязана от умерено земетресение с магнитуд 4.9. Източникът е локализиран (Геоложки проучвания-САЩ и Европейски сеизмологичен център) на 23-29 километра западно от Сарпол е Захаб, град – административен център на провинцията, и на дълбочина около 10 км под земната повърхност. Това се случва в югозападните предпланини на системата Загрос, в граничен район между Иран и Ирак.

Земетресението е усетено, най-вероятно, слабо до силно в западен Иран и североизточен Ирак, както и по-навътре по териториите на двете страни. Не е усетено в Багдад. От сайта на Европейския център става ясно, че интензивността на въздействие е достигнала VI-VII степен по 12-степенната скáла (град Калар, Южен Кюрдистан-Ирак). Като се има предвид качеството на застрояване в епицентралния район, не е изключено да има сериозни повреди на домове. Все още няма оценки за щетите в тези отдалечени райони.

В недалечно минало – през ноември 2017 – унищожително земетресение с магнитуд 7.3 се случва в граничния район Ирак-Иран, на 50-55 км от новата активност. То причинява смъртта на 630 жители, а над 70 хиляди остават без покрив. Тогава най-тежко пострадал е иранският град Сарпол е Захаб.