Дописката е посветена на земетресение, усетено в събота в съседна Южна Гърция. Събитието вече е оповестено в сайта на Агенция Фокус. Целта тук е изясняване силата на сътресенията, причинени от земетресение с епицентър в акваторията на Йонийско море и магнитуд 4.5, станало в съботния ден в 15:18 часá местно време (също и у нас). За локализацията, изпълнена в Евро-Средиземноморския сеизмологичен център, в съвкупността от 60 регистрационни пункта са включени и два български – “Мосомище", Гоце Делчевско и “Крупник", Благоевградско. Това съобщава за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Сведения за усетени сътресения се намират в два сайта – на Атинската национална система (картирани полета на интензивност) и  на Европейския сеизмологичен център (словесни описания). Въз основа на посочените източници, бихме могли да направим следните коментари.

Максималната сила на сътресение е достигнала интензивност от V степен – масово усещане, възможност за неголеми повреди в елементи от сгради – в селищата Филятра (“много чувствителен трус") и Пиргос (“твърде силен трус" и “силен и продължителен"; градът е с около 35 хил.ж.). Въпросните територии и на двете селища са разположени на 37-40 км от епицентъра, източно – на първото и североизточно – на второто.

По-слаби сътресения – с интензивност от IV и по-ниска степен  са изпитани в голямото село Макрисия (45 км североизточно от епицентъра) и град Амалиада (малко над 50 км северно от епицентъра). За сътресения с интензивност под четвърта степен свидетелстват съобщения от територията на йонийския остров Закинтос – например, Агрилия (над 55 км северозападно) и град Закинтос (около 60 км северозападно),  както и в Лехена (в Пелопонес с около 3500 жители; до 70 км на север от епицентъра).

В заключение, слаби повреди могат да се очакват само в най-близко разположените селища от Западен Пелопонес. Гръцката столица Атина е отдалечена на повече от 220 км от земетръсния източник, така че е извън областта на усещане от земетресението.