Материал, представен за "Фокус" от Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Следват въпроси, свързани с оповестяване появата на сеизмично събитие по Земята, които имат социално значение и обществен интерес – очевидно, следва да се съобщават усетени трусове. Основните социални акценти могат да се резюмират така:

-          Кратка информация относно земетръсните параметри, както досега;

-          Въздействие от станалото земетресение по територията на активирания район (интензивност на сътресенията, поведение на населението и предприети мерки за намаляване на щетите);

-          Земетръсно минало на атакуваната област; причини за земетресението (желателно).

В следващия текст се показва пример за професионална интерпретация на земетресенията по Земята, станали в петък 12 юли т.г.

В петък сутрин 07:34 местно време е регистриран трус в Източното Средиземноморие, южно от остров Кипър. Слабо усетено на около 30 км във вътрешността на Кипър (интензивност между II и III-IV степен) – както на североизток, така и на северозапад. Навярно от високи етажи са няколко съобщения за усещане от Ливан, включително от жител на Бейрут, – от селища на около 260 км източно от епицентъра.

В 07:42 местно време на петъчната сутрин става земетресение с магнитуд 3.4 в югозападните територии край Охридското езеро. То е с дълбочина на източника около 15 км. Епицентърът е на единици километри разстояние от Поградец (около 21 хил.ж./ 2011 г.), Албания. Параметрите на събитието са определени от сеизмичната мрежа на Албания (9 регистрационни пункта), т.е. от двата западни квадранта. При тази едностранна локализация, би могло да се мисли, че земетресението е свързано с активизацията на 7 юли т.г., представена тогава от източник на дълбочина 11-13 км, епицентър на 13 км в изток-североизточна посока в югоизточната част на Охридско езеро, и магнитуди 3.6 и 3.2. Няма сведения за усещане при петъчното събитие, докато за труса с магнитуд 3.6 на 7 юли се оформя мнение за максимална интензивност до VI степен.

В 09:48 петък сутрин в Епир-Северозападна Гърция е отбелязано и земетресение с магнитуд по Рихтер 4.3 (Европейски център), съответно динамичен магнитуд 4.05 (Атински сеизмологичен център). Епицентърът е в западните планински територии на Пинд – южно продължение на Динарските Алпи. Локализиран е на 16-17 км север-северозападно от град Арта (малко над 43 хиляди жители / 2011 г.) и на 40 км южно от Янина (около 65 хил.ж./ 2021г) – главен град на региона Епир. 

(Следващият параграф е експертно мнение) Относно стойността на дълбочината съществува известно несъгласие между различните определения. Според решението в атинската обсерватория източникът е плитко разположен – едва на 5 км дълбочина, докато Европейският център предлага 16 км дълбочина. На пръв поглед изглежда, че би трябвало да се доверим на определението в Европейския център, поради по-доброто покритие с данни от 546 регистрации. Същевременно Атинският геофизичен институт използва едва 78 сеизмограмни записа.

(Следващият параграф също почива на експертно мнение) Разрешаването на проблема обаче идва от модела на земната структура, заложен при локализацията. Безспорно е от една страна, че гръцките учени познават много добре строежа на земната среда в района на земетресението. От друга, силата на сътресение в епицентралния район, която съответства на интензивност VI степен по 12-степенната скáла според информация адресирана до Европейския център (интерпретаторско недоглеждане!), също подкрепя стойността на дълбочината, оповестена от Националния център в Атина. Сеизмичният източник е плитко разположен – на 5 километра под земната повърхност. Последното допринася за неголям радиус  на областта на усещане, в случая около 80 км.

И накрая, за пълнота относно сеизмичните събития по Земята: Земетресението с магнитуд 5.7, станало в петък 04:30 време в епицентъра по крайбрежието на Перу, е в зоната на активност очертала се след земетресението с магнитуд 7.2 от 28 юни т.г.