Илюстрацията (епицентри на земетресенията с магнитуд над 4) е на база на Каталога на Геоложки проучвания, САЩ. В горния ляв ъгъл на фигурата е приложена снимка на повреден пътен мост в епицентралния район.

Тайпей/София. Остров Тайван лежи на Тихоокеанския “пръстен", известен с активни геодинамични процеси. По тази причина там земетресения стават често. Незабравимо с последствията си е земетресение с магнитуд 7.6, станало на 21 септември 1999 година – над 2400 души убити, засегнати сгради около 50 хиляди. През 2016 година земетресение, станало в Южен Тайван, погубва живота на други 100 души. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция “Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

В сряда двойка силни земетресения удрят остров Тайван. Сеизмични събития, отделени едно от друго само с две минути, са регистрирани и усетени от островното население по-малко от два чáса след полунощ – в 01 ч 43 мин и в 01 ч 45 мин. Начало на земетръсната серия е поставено от разбуждащо жителите земетресение с магнитуд 6.7. Следва трус с магнитуд 6.1 и още около 15-20 афтершока с магнитуд над 4 (оценките от Евро-средиземноморския и Националния център на Тайван са според различни магнитудни скáли). Най-силни сред следващите трусове са два, станали в 03:35 и 04:30; магнитудите им са оценени на 5.7 и 5.8, съответно. Земетръсната активност се развива на дълбочина 10-30 километра.

Основното земетресение достига максимална сила на въздействие в град Чангбин, окръг Тайтунг. Интензивност от степени 7 и 7-8 са описани в сведения на очевидци от окръг Хуалиен и на няколко области в окръг Тайтунг. Според Националния сеизмологичен център на Тайван данни за по-слабо въздействие – леки повреди в сгради и падане на някои предмети от бита – идват от окръзите Нантоу, Чиай, Юнлин, Илан, Чангхуа, Мяоли и Синчу.

В столицата Тайпей (180-185 км северно от епицентъра) интензивността достига до V степен – масово усещане. Усетени сътресения достигат Окинава- Япония, Филипините, континентален Китай. Информацията за повреди вследствие на земетресението се свеждат до повреди в шосейни артерии – отваряне на пукнатини в асфалтово покритие, свличания, откъртване и засипване със скални блокове; повреди на мостове; прекъсване на електрозахранване в Южен Тайван – възстановено след 5 чáса.

Афтершоковете с магнитуд над 5 са усетени по източното крайбрежие на Тайван с интензивност от пета и шеста степен в зависимост от разстоянието до сеизмичния източник (епицентрално разстояние и дълбочина).