В продължение на половин час жителите на Хорог (Хоруг),Таджикистан, са пробуждани от трусове; сътресенията са с интензивност до пета степен по 12-степенната скáла. Земетръсната серия се заражда плитко – дълбочина около 10 км, а магнитудите в сеизмичната група са между 4.9 и 4.4. Сериозни повреди едва ли са настъпили. Това съобщава за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Началото е близо час след полунощ на четвъртък в 00:52. Магнитудът е 4.9, епицентърът – в Горнобадахшанска автономна област-Източен Таджикистан; епицентърът – на по-малко от 20 км от главния град на областта Хорог.

Тук е мястото да напомним, че земетресение с магнитуд 4.7 и епицентър на 18 км север-североизточно от Хорог (30 хил.ж.) се случи във вторник тази седмица. Локализирано от 400 сеизмични станции, решението на Европейския център предлага за това събитие дълбочина от около 40 км.

Районът на огнищата на споменатите трусове е в масивите на Памир. Повечето земетресения там се възбуждат на големи дълбочини, между 100 и 200 километра, поради литосферната субдукция. Рядкост са трусовете, които се зараждат в земната кора (илюстрация по 5-годишен сеизмичен каталог на Европейския център). Примери за това са сеизмичните събития, описани по-горе. Сеизмичността в Памир се дължи основно на континенталната колизия между Индийска и Евразийска тектонски плочи.