В щата Западна Австралия (само над 2 милиона постоянни жители) в сряда, 2 октомври, е регистриран рой слаби земетресения. Това съобщи за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Подробности могат да се намерят в сайта на Националния център за земетресения при правителството на Австралия. Именно: 2 труса в 13:32 местно време – последователно с магнитуди 2.9 и 3.0; следва максималният трус с магнитуд 3.9 в 15:06 и след 5 минути с магнитуд 3.5, след още 4 минути с магнитуд 2.5 и по-късен трус в 18:50 с магнитуд 3.0. Поради ниската енергия на случилите се събития Европейският център използва и оповестява определенията на 28-те австралийски сеизмологични пункта.

Австралийският национален център отбелязва сумарния брой на получените сведения за усещане. Приложената илюстрация представя свидетелствата на очевидци  общо за 6-те труса с магнитуд 2.5 и повече.

Поради твърде малката дълбочина на активираната област може да се предположи, че сътресенията в епицентъра – селището Южен Йелбени – са могли да причинят повреди в сгради. По същата причина в Мередин – на около 60 километра изток-североизточно от епицентъра въздействието от труса почти заглъхва и рядко е възможно да е било усетено. Например, в столицата на щата град Пърт (около 190 км в запад-югозападна посока от източника) за усещане от всичките събития има само 2 случайни информации.

Изобщо, вътре-континенталните разломи в Западна Австралия не биха имали потенциал да генерират земетресения с магнитуд по-голям от 5.5-6.