В каталога на Европейския сеизмологичен център се забелязва нестихване на поредицата от земетресения в района на острови Оби, Източна Индонезия. Във вторник там се включват още осем труса с магнитуд 3.5 и повече, пише Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), в материал за "Фокус“.

Така от началото на активността са регистрирани общо 19 труса с магнитуди 3.5-4.9 и пет (в понеделник) с магнитуди от 5.0 до 5.8. Не повече от 13-15 от тях са слабо усетени в Пулау Оби.

Най-силният от трусовете, станали във вторник, има магнитуд 4.9 и се е осъществил в 19:48 местно време. Локализиран е от данните на 110 сеизмични станции. Усетен е с интензивност от III, рядко от IV степен по 12-степенната скáла. Повреди са изключени.

Също във вторник, както вече бе оповестено от “Фокус", пак в Индонезия на около 2200 километра в запад-югозападна посока до южното крайбрежие на остров Ява е регистрирано земетресение с магнитуд 4.9 и огнище на дълбочина около 90 километра. Тази дълбочина го различава от сътресенията, получени от плитките огнища в района на архипелага Оби.

Това среднодълбоко земетресение е усетено в град Кавалу-Западна Ява с интензивност от V степен според 20 сведения от преживели труса. Селището се намира на 100-110 км северозападно от епицентъра.  На същото разстояние се намира и селището Сидареджа. Оттам 9 очевидци свидетелстват за въздействие с интензивност от II степен (едва усетено от някои в покой). Две селища с еднаква отдалеченост от сеизмичния източник, а със силно различаващи се сътресения. Това е характерно за дълбоко зараждащи се трусове.

Джакарта е на около 270 километра северозападно от земетръсното огнище и оттам няма сведения за усещане. Много подобен случай е този с отстоянието на град Русе от сеизмогенния район Вранча – при реализиране на земетресение с магнитуд равен на описвания и дълбочина 90-100 километра в огнище Вранча, земетресението би имало само слабо продължително въздействие на територията на град Русе.