В сряда, 10:46 местно време, се случи поредният силен афтершок в земетръсната активност по Източноанадолската разломна система, както вече е известно. Земетресение с магнитуд 6.0 от плитко корово огнище се появи около 35 чáса след вече оповестения трус от вторник-полунощ.  Между тогава състоялото се усетено земетресение с магнитуд 4.3 и новия мощен афтершок, в района на  катастрофалните трусове от февруари 2023 година се реализират десетина слаби събития в магнитуден интервал 1.0-2.5.                             

В следващите редове Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), допълва за "Фокус“ представената вече информация.

Епицентърът на земетресението с магнитуд 6.0 е в източнотурската провинция Малатия. Там хората са в напрежение след изпитаното преди повече от година и половина. Това се потвърждава и от сведенията, изпратени до Европейския  център  – преобладават сведения, изпратени в първите минути след като събитието е усетено.

От информацията на очевидци се заключава, че силата на земетресението достига интензивност от VI степен на 30-35 километра от епицентъра и е от V – V-VI степен на около 50-80 км в селища в североизточна (Елязъг), западна (Дилек, Йешилюрт) и югозападна (Варлък, Ескисарай, провинция  Адъяман) посока. Възможно е в епицентъра сътресенията да имат потенциал да причинят някои повреди. Областта на видимо влияние на земетресението се простира на североизток до 440 км в Грузия, на югоизток до 520 км в Ирак, на югозапад до 460 км в Сирия, до 575 км в Бейрут- Ливан, и по-нататък до 600 км в Кипър, на запад до 560 км в Централна Турция. 

Станалото мощно земетресение е последвано от трусова поредица, състояща се от 109 афтершока за 23 чáса. След това са регистрирани обилно количество сеизмични събития в Централен Анадол провинция Сивас – на 30 км източно от административния център град Сивас, западен съсед на Малатия. Сред тях в 11:29, четвъртък, се случва усетено земетресение с магнитуд 4.9 и 10 минути по-късно – второ с магнитуд 4.2.

Размерът на афтершоковата областна земетресението с магнитуд 6.0 към североизток е 14.2 км. За отбелязване е, че посоките на основните структури в района са североизток-югозапад. Според статистическа оценка от случаи на силни земетресения по Земята, руският учен Ризниченко за трус с магнитуд 6.0 намира изтегленост на афтершоковия облак от 22 км. Според  тази оценка, в реализирания частен случай, в който участват структурите в Източна Турция, би могло да очакваме още вторични трусове на новото силно събитие в района. Ширината на областта на проявената следтрусова активност вече е съгласна с оценките, получени от автора на осреднението.

Съществено в източноанадолската земетръсна активност е появата на силни афтершокове, какъвто е случаят. Поведението на земната среда по време на следтрусовия период е анализирано нееднократно. Установено е, че силните афтершокове имат собствена поредица от вторични трусове (илюстрация). Японският изследовател Омори е създал алгоритъм, който описва състоянието на активираното пространство чрез характера на пукнатинообразуване след силни афтершокове.