В неделя на около 10500 километра от територията на нашата страна, в района на Молукския архипелаг на Индонезия между острови Халмахера и Оби, се разрази земетръсна серия от недълбоко огнище. Това съобщи за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Поредицата земетресения е регистрирана между 12:24 и  20:18 време в огнището (съответно 10:24 до 18:18 според часовия пояс, което е два часа по-рано от официалното индонезийско време) на дълбочина 10-18 километра. Предпочитание е дадено на решенията, представени от Европейския център въз основа на регистрации за най-силните събития в серията от 350 до 430 станции, срещу определения на Геоложки проучвания-САЩ от 72-75 станции; естествено, 5-6-кратно превишаващото количество информация на Европейския център дава и много по-добро покритие на земетръсния район.

През изтеклите осем чáса са регистрирани  пет силни земетресения – магнитуд в интервала 5.0-5.8 и 11 други с по-нисък магнитуд – долна граница 3.5. Десет от събитията в серията са усетени слабо, с интензивност до III-IV степен според индонезийската национална агенция. Споменати са местата на усещане – Пулао Оби (от южна страна на епицентъра), Лабуха (на север) и Гейн Барат (подрайон в регентство Южна Халмахера, Северно Малуку). При такава сила на въздействие повреди няма.

Тъй като земетръсното огнище е в граничната област между Австралийска и Евразийска тектонски плочи, инициирането на активност е последствие от деформациите в областта. Основната сеизмогенна структура в района е падина, ориентирана по паралела (т.е. изток-запад).