В 22:58 на 14 септември, събота, местно време (неделя, 06:58 у нас) земетресение с магнитуд 5.2 по динамичната скáла е инициирано на дълбочина 57-65 км под тихоокеанското дъно в северното полукълбо – Средна Америка. Дълбочинният диапазон съответства на решения, добити от 98 регистрации в Центъра на Геоложки проучвания-САЩ, съответно над 350 в Европейския център, пише Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) в материал за "Фокус".

Епицентърът е локализиран на около 65 км запад-югозападно от пристанищния град Ла Либертад, Югозападен Ел Салвадор. Земетресението е усетено освен на територии на Ел Салвадор с интензитет II до IV степен по 12-степенната скáла, още в югоизточна Гватемала (включително град Гватемала на около 190 км от епицентъра) и в Западен Хондурас – твърде слабо. Въпреки че повреди на инсталации и постройки са почти изключени, предприемат се проверочни инспекции, особено на транспортни артерии.

След по-малко от 20 минути в същото огнище се реализира трус с магнитуд 4.9, вероятно също усетен от обезпокоени жители. Следват и други вторични трусове, най-силните от които са с манитуд между 4 и 4.3. Афтершоковата серия е на дълбочини в интервала 16-28 км, т.е. над дълбоката начална точка (хипоцентър) на събитието с магнитуд 5.2. 

Пространствено новата активност се проявява в и около огнището на силно океанско сеизмично събитие с магнитуд 6.1, станало на 28 август т.г. Тогава последва къса следтрусова серия, продължила само две денонощия. Нов тласък на сеизмичната активизация в дълбочина 45-65 км даде земетресение с магнитуд 4.9, станало на 13 септември. Това доведе и до реализация на трусовете с магнитуд 5.2 и 4.7, както и на активиране на по-плитки слоеве.

Коментираната сеизмична активност се дължи на подпъхване (навлизане в мантията) на тихоокеанската плоча Кокос под Карибската плоча. В областта на Централна Америка плочата Кокос се придвижва към изток със скорост 70-75 мм/год. Субдукцията резултира в относително висока степен на сеизмичността и вулканизма. Наличието на плочов склон и деформации са предпоставка за сеизмични прояви в дълбочини до около 300 км. За отбелязване е земетресение с магнитуд 7.4, станало в Северозападен Салвадор през 1915 година на 80 км дълбочина.

На близо 90 км в север-североизточна посока от сегашната активност, на 10 октомври 1986 година става плитко земетресение с магнитуд 5.7 (динамичен). То причинява сериозни повреди в сградния фонд на столичния град Сан Салвадор и неговите околности. Повреди са съобщени и от Хондурас и Гватемала. Без покрив остават около 200 хиляди жители, загиват между 1000 и 1500 души.