На около 50 километра в юг-югозападна посока от епицентъра на катастрофалното земетресение в района на Кахраманмараш от февруари 2023, в събота 14:41 местно време (както и у нас) стана земетресение с магнитуд 4.4 по Рихтер. Това събитие е представител на засилената и учестена афтершокова активност в разломната зона на Източен Анадол. Както повечето земетресения в областта, огнището е на дълбочина в горните части на земната кора. Това съобщи за "Фокус“ Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

След малко повече от два до три чáса на същата дълбочина следват два слаби вторични труса – с магнитуди 1.6 и 1.5. Тези дни отбелязахме земетръсно активиране на пространството в територията на вилает Кахраманмараш с население надминаващо един милион души.

Естествено е земетресение с магнитуд 4.3 да е усетено от населението. Сведения на очевидци са достъпни в платформата на Европейския център. Сред информациите, получени в Центъра, все по-ясно личи тревогата на жителите – почти без изключение сведенията са изпращани 2 до 7 минути след земетресението. Интересно е и териториалното разпределение на получените сведения – те съвпадат с местата на най-силни, преживяни земетръсни атаки от 2023 година (психическа травма).

Благодарение на изпитали труса научаваме, че на разстояния около 20 километра от епицентъра интензивността на сътресенията е била от V до VI степен. След шестдесетия километър усетеното разклащане е значително по-слабо. Земетресението е усетено на запад до 240 км, на изток до около 300 км [?], на юг в Сирия информация се получава от разстояние около 200-210 км. Очевидно, повечето от последните сведения са свързани с изживявания във високи сгради.

На приложената илюстрация – съставена според земетръсния каталог на Обсерватория Кандили – се забелязва повлияване от страна на повишената активност в района на Източно Анадолската зона върху съседни територии (вилаети Савас и Ерзурум) в сеизмогенно отношение.