Парламентът на Румъния отмени заседанието, на което трябваше да се изкаже президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщава порталът G4Media, позовавайки се на свои източници.

"Ръководството на парламента реши във вторник, че планираното за днес съвместно заседание по повод посещението на украинския президент Володимир Зеленски няма да се състои“, се казва в публикацията.

Други източници на изданието уточняват, че заседанието може да е била отложено от съображения за сигурност.

Зеленски пристигна днес в Букурещ и беше посрещнат на летището от румънския външен министър Луминика Одобеску. Програмата на посещението включва среща с румънския президент Клаус Йоханис и преговори с премиера Марчел Чолаку.

Както съобщи пресслужбата на Йоханис, на срещата със Зеленски е планирано да се обсъдят особеностите на двустранните отношения, техният потенциал, както и някои проекти и теми от взаимен интерес.

Това не е първият случай, в който на президента на Украйна е отказана реч пред парламента. Така в средата на септември Кевин Маккарти, който беше председател на Камарата на представителите на САЩ, не позволи на Зеленски да говори с конгресмени. Той обясни решението си със заетостта на законодателите.