Камарата на депутатите (долната камара) на румънския парламент с мнозинство отхвърли три законопроекта за автономия на така наречения регион Секели, които бяха внесени от двама депутати от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (DUH), съобщава Agerpres.

Проектите предвиждаха "автономия на окръзите Ковасна, Харгита и част от окръг Муреш, организирането им като автономен регион с юридическо лице в рамките на румънската държава“, отбелязва агенцията, а също така определя границите на територия, която ще стане регион Секели.

Депутати от Социалдемократическата партия, Националната либерална партия, Съюзът за спасяване на Румъния, Алиансът за единство на румънците и независимите разкритикуваха законопроектите, наричайки ги токсични и противоконституционни, отбелязва Agerpress, докато депутатите от ДСУ заявиха, че териториалната автономия не противоречи на Конституцията на Румъния и че в много демократични страни на Европейския съюз функционират различни форми на културна автономия на националните малцинства.

Законопроектите ще бъдат разгледани и от горната камара на парламента - Сената.

Секелите или секуите са национално малцинство, етнически близко до унгарците в Трансилвания. Секелите, живеещи в окръзите Ковашне, Харгите и Муреш, от дълго време настояват за автономия в рамките на румънската държава, но румънските власти класифицират тези искания като сепаратистки тенденции. До 1918 г. Трансилвания е била неразделна част от Австро-Унгарската империя, а сега там живеят приблизително 1,3 милиона унгарци или 6,5% от населението на страната.