Блокирано е движението на камиони през ГКПП "Сирет" между Украйна и Румъния.

Това съобщава Държавната гранична служба на Украйна в своя канал в Telegram.

"Блокирано е движението на камиони през румънския ГКПП "Сирет", който е срещу украинския "Порубне". На територията на Румъния фермери блокират движението на камиони през ГКПП "Сирет". Причините и очакваната продължителност на блокирането са неизвестни. Усложнението на движението може да бъде и в двете посоки. Преминаването на леки автомобили, автобуси и пешеходци се осъществява в обичайния режим", се посочва в съобщението.

Румънските фермери и превозвачи протестират вече четвърти ден. Като в знак на солидарност в Букурещ също се проведоха протести на 13 януари.

В петък, след тричасова дискусия с представителите на протестиращите, премиерът на Румъния Марсел Чолаку напусна преговорите, след като е бил заплашен от лидерите на фермерите.

По време на разговорите в петък вечерта, които са се провели в правителството с участието на министър-председателя, протестиращите са поискали да получат безплатен бензин и дизел, както във Венецуела. Поискали са превозвачите да не бъдат проверявани на митницата, камионите да не бъдат претегляни и да не се изисква да имат GPS, за да може да се проследява маршрутът на превоза, според източници на румънската Digi24.