Румъния ще започне да обучава украински пилоти за управление на изтребители F-16 "вероятно още следващия месец“, според източник на американския телевизионен канал CNN, запознат с текущите дискусии.

Подчертава се, че за обучението е определена авиобаза в Румъния. В момента северната ни съседка разполага с 16 бойни самолета F-16, като се очаква още 32 да бъдат транспортирани от Норвегия до края на 2024 година.

Според източника на медията подготовката на украински пилоти включва румънска заявка за летателен симулатор F-16 от производителя на самолета – американската компания Lockheed Martin.

Румъния разполага с около десет квалифицирани инструктори, които имат повече от 2000 часа летене на самолета. Три или четири самолета от сегашната румънска ескадрила F-16 може да бъдат използвани по всяко време в мисията за обучение, добави източникът.

Продължителността на програмата за обучение предстои да бъде решена, но украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви по-рано тази седмица, че се надява да има резултати до шест месеца.

Раду Тудор, анализатор на отбраната към филиала на CNN - Antena 3, в Букурещ, заяви: "Имаше интензивни преговори в продължение на два месеца относно програмата за обучение. Румънските военновъздушни сили и други съюзнически държави ще осигурят обучители както за пилотите на НАТО, така и в близко бъдеще за украински пилоти по програма за обучение на F-16“.

Във вторник на срещата на върха на НАТО в Литва Резников подписа меморандум, очертаващ условията за обучение на пилоти на бойни самолети с 11 членки на коалицията: Дания, Нидерландия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство.