Двама румънски евродепутати твърдят, че след като институциите на ЕС са приели политическо споразумение, което за първи път установява хармонизиран подход към управлението на миграцията за блока, Австрия вече няма основателни причини да се противопоставя на кандидатурата на страната им за присъединяване към Шенгенското пространство, предава Euractiv.

След като институциите на ЕС се съгласиха на политическо споразумение по пет закона след преговори, продължили два дни, евродепутатът от REPER Драгош Пислару определи условията, които Австрия постави за кандидатурата на Румъния за присъединяване към Шенген, като остарели.

Пислару вече призова румънското правителство и президента Клаус Йоханис стратегически да използват споразумението на ниво ЕС - целта е да се сложи край на унижението на румънците в дългите опашки и да се предотврати по-нататъшно увреждане на икономиката на Румъния.

Другият румънски евродепутат, който отправи подобни призиви, е евродепутатът от USR Влад Георге.

"Австрия вече загуби последния си претекст да се противопостави на влизането на Румъния в Шенген“, казва Георге, отбелязвайки, че политическото изнудване от страни като Австрия и Унгария е попречило на институциите да постигнат съгласие по предложение, внесено за първи път през есента на 2020 г.

За евродепутата от PMP Еуген Томач (ЕНП) обаче законовото решение остава най-добрият курс на действие.

В сряда Томач обяви, че е обжалвал решението на Съда на ЕС, отхвърлящо делото му срещу ветото на Австрия в Съвета на ЕС върху кандидатурите на Румъния и България за Шенген.