Румъния става единственият производител на боеприпаси за танкове Abrams  в Европа, пише Army Recognition.

Румъния и САЩ подписаха споразумение за пряк заем в размер на 920 млн. долара (1,6 милиарда лева). Той ще повиши отбранителните способности на Румъния и ще ускори усилията ѝ за военна модернизация. Те включват придобиване на американски отбранителни системи, като основните бойни танкове Abrams, и съвместно производство на боеприпаси. Част от средствата ще бъдат използвани за създаване на център за върхови постижения за производство на голямокалибрени боеприпаси (120-155 мм), което ще позиционира Румъния като единствен производител на боеприпаси за танкове Abram в Европа, с потенциал за износ в целия континент и извън него.

В сряда, 25 септември 2024 г., Румъния и САЩ подписаха споразумение за пряк заем в размер на 920 млн. долара в подкрепа на програмата за модернизация на отбраната на Румъния. Това споразумение е част от усилията на Румъния да укрепи отбранителните си способности в отговор на регионалната нестабилност, изострена от нахлуването на Русия в Украйна.

Като член на НАТО и Европейския съюз Румъния планира да отделя 2,5 % от своя БВП за разходи за отбрана, подчертавайки стратегическото си значение на източния фланг на НАТО. Географската близост на страната до Украйна, с обща 650-километрова граница, я излага на преки въздействия от конфликта, включително фрагменти от руски безпилотни самолети, които многократно навлизаха на румънска територия през последната година.

Споразумението за заем дава възможност на румънското министерство на отбраната да получи пряк достъп до 700 млн. долара, а до 220 млн. долара ще бъдат предоставени на ROMARM - държавна компания, която контролира 15 фирми, специализирани в производството на оръжия и боеприпаси - от барут до управляеми ракети. Заемът, предоставен чрез механизма на САЩ за чуждестранни военни продажби (FMS), е с 12-годишен погасителен план. Това финансиране следва разрешението, дадено от румънското правителство през август, което позволява на страната да набере общо 4 млрд. долара чрез директни заеми чрез FMS, както и до 8 млрд. долара от финансовите пазари, подкрепени с гаранции от правителството на САЩ.

Този заем се ползва и от американска субсидия в размер на 60 млн. долара за намаляване на разходите по него и отразява стратегическите отношения между двете държави. Според посланика на САЩ в Румъния Катлийн Кавалек това споразумение идва в момент, когато Европа претърпява големи стратегически промени. Тя отбеляза ролята на Румъния в Алианса, като призна нейния принос за регионалната сигурност.

Майкъл Милър, директор на Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), подчертава значението на споразумението, като заявява, че преките заеми са запазени за ключови партньори в областта на сътрудничеството в областта на сигурността. Той потвърждава, че Румъния остава основен приоритет за DSCA, като добавя, че заемът ще засили допълнително двустранното сътрудничество по бъдещи военни и модернизационни програми.

Румънският министър-председател Марсел Чолаку определи споразумението като ключов момент в развитието на стратегическото партньорство между Румъния и Съединените щати. Той подчертава плановете на Румъния да развие нови военни производствени мощности, да създаде работни места и да се утвърди отново като ключов играч в регионалното оръжейно производство.

Заемът ще повиши отбранителните способности на Румъния и ще ускори усилията ѝ за военна модернизация. Те включват придобиване на американски отбранителни системи, като основните бойни танкове Abrams, и съвместно производство на боеприпаси. Част от средствата ще бъдат използвани за създаване на център за върхови постижения за производство на голямокалибрени боеприпаси (120-155 мм), което ще позиционира Румъния като единствен производител на боеприпаси за танкове Abram“ в Европа, с потенциал за износ в целия континент и извън него.

Румъния също така планира да придобие допълнително военно оборудване като част от стратегията си за модернизация, включително изтребители от следващо поколение F-35A, които в крайна сметка ще заменят застаряващия флот от F-16, закупен от Норвегия. Това придобиване ще включва услуги за обучение, поддръжка на самолети, инфраструктура и актуализации на базите данни за електронна война. Освен това Румъния обяви закупуването на още амфибийни машини AAV-7 от Корпуса на морската пехота на САЩ.

Това споразумение, заедно с други неотдавнашни инициативи за модернизация, бележи значителна стъпка в усилията на Румъния да укрепи отбранителните си способности. Финансирането не само ще подобри националната отбрана, но и ще увеличи приноса на Румъния към колективната сигурност на НАТО през следващите години.

В заключение, споразумението за пряк заем между Румъния и САЩ в размер на 920 млн. долара представлява значителен напредък в модернизацията на румънските въоръжени сили. То подчертава стратегическите отношения между двете страни и изтъква ключовата роля на Румъния в европейската сигурност.