Румънското министерство на отбраната отмени сделката за закупуване на четири бойни кораба от френската компания Naval Group, след като компанията и нейният партньор не спазиха крайния срок за подписване на договора, съобщава Reuters.

Отбранителната фирма Naval Group спечели договор на стойност 1,2 милиарда евро за изграждане на четири корвети Gowind за румънския флот и ремонт на две съществуващи фрегати през 2019 г. в партньорство с румънската компания Santierul Naval Constanta.

Но сделката беше забавена първо поради правни проблеми, а след това и от факта, че двете компании не успяха да постигнат разбирателство относно нарастващите разходи.

Румънският флот е най-слабо модернизираният вид въоръжени сили. Страната, която е член на НАТО от 2004 г. и на Европейския съюз от 2007 г., увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от БВП тази година в отговор на руската инвазия в Украйна.

Страната, която има 650-километрова граница с Украйна, е домакин на американска система за противоракетна отбрана и на постоянна бойна група на НАТО, водена от Франция от миналата година.

Беше съобщено също, че в Румъния скоро ще бъде открит център за поддръжка и основен ремонт на хеликоптери Black Hawk. Той ще бъде разположен в град Бакеу благодарение на партньорство между румънската авиационна компания Aerostar SA и американската Lockheed Martin.