Румъния ще освободи от митниците до 30 кораба, чакащи да влязат в страната от украинските пристанища на река Дунав през следващите два дни, предава Reuters.

Румънските власти, управляващи водния път, все още очакват "пик" в трафика през август, въпреки атаката над пристанището в Измаил, е заявил служител пред британската агенция.

Русия атакува селскостопанската и пристанищната инфраструктура на Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, повече от две седмици, след като отказа да удължи зърнената сделка, постигната с посредничеството на ООН и Турция.

Преди Русия да се оттегли от сделката, дунавските пристанища представляваха около една четвърт от износа на зърно от Украйна.

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че атаките на Русия срещу гражданската инфраструктура на Украйна по река Дунав се равняват на военни престъпления. Главната прокуратура на Украйна, в изявление изпратено до Reuters информира, че разследва атаките срещу нейната селскостопанска инфраструктура като потенциални военни престъпления.

Флорин Узумтома, навигационен директор на румънската дунавска административна агенция е коментирал пред британската медия: "Опитваме се да се справим със ситуацията възможно най-добре, за да облекчим трафика по Дунав“.

"Ще освободим около 30 кораба за два дни, поне 12 днес, ако не и 14, а останалите утре.

Узумтома е допълнил, че администрацията е разрешила преминаването на рекордно голям брой кораби, идващи от украинските вътрешни пристанища през май и юни, от над 477 на месец.

"Май и юни бяха пикови, но очакваме и август да е много натоварен, въпреки всичко“.

Освен корабите, чакащи близо до румънското пристанище Констанца, най-малко 20 търговски кораба са спрели на река Дунав, водещ до украинското пристанище Измаил, показват данни от анализаторската компания MarineTraffic на 03 август.

Източник от Украйна е заявил пред Reuters, че румънската страна все още не е позволила на нови кораби да влязат в Дунав, като се позова на лошите метеорологични условия.