Румъния ще разполага с нова, модерна система за защита срещу безпилотни летателни апарати (дронове), инсталирана на нейна територия възможно най-скоро, със съгласието на НАТО въз основа на междуправителствено споразумение с една от страните партньори. Това са съобщили източници от румънското правителство, предава Romania Journal.

Необходимостта от инсталиране на система за борба с дронове в Румъния възниква в резултат на атаките на руски дронове срещу дунавските пристанища в Украйна, в резултат на което останки от БпЛА паднаха и в райони на Румъния.

В съобщение, изпратено до участниците в Букурещката конференция по сигурността, румънският премиер Марсел Чолаку е заявил, че атаките на Русия срещу украинските пристанища на река Дунав "не са случайни", в контекста на които повече от половината от износа на зърно от съседната държава преминава през Румъния по море.

"Руските атаки в близост до нашата територия тревожно увеличават рисковете от инциденти. Ясно е, че Русия ще продължи да оказва натиск върху търговските кораби и да налага зони забранени за движение в Черно море. Атаките по дунавската граница не са случайни, защото Русия знае, че повече от половината украинско зърно за износ в момента се транспортира през румънските морски пътища. Важно е да се помисли как НАТО ще се подготви за сценария, при който (атаките) на Русия ескалират в Румъния, в региона на Черно море и река Дунав".